Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2018 19:26 - „Английският пациент“ - Майкъл Ондатджи
Автор: krassibg1 Категория: Други   
Прочетен: 259 Коментари: 0 Гласове:
2



                                                  „Английският пациент“
                                  Най-добрата книга, печелила някога „Букър“

    
    imageПублично гласуване определи романа на Майкъл Ондатджи за най-добрия лауреат на наградата „Букър“ за последните 50 г. „Английският пациент“ печели 9 хил. гласа от читателите.
     Преди 26 години съревнованието между добрите литературни произведения е толкова голямо, че журито на наградата „Ман Букър“ излъчва двама лауреати – това са Майкъл Ондатджи и Бари Ънсуърт. Тази неделя най-накрая едната от двете книги взе преднина.
      Бестселърът „Английският пациент“ (1992) спечели приза „Златен Ман Букър“ след публичен вот и така го определи за най-доброто произведение от всички лауреати на наградата за последния половин век, отбелязва „Гардиън“.
      На церемонията по награждаването писателят призна, че никога не е препрочитал отново „Английският пациент“ след излизането ѝ. Историята в книгата е за медицинска сестра, която се грижи за жестоко обгорял човек в италианска вила в края на Втората световна война.

     „Дори за секунда не съм си помислял, че това е най-добрата книга в списъка, особено когато е наредена до творбата на В. С. Найпол, един от майсторите на нашето време, или пък до огромна работа като „Вълци“ – коментира Ондатджи. – Подозирам и знам повече от всеки друг, че „Английският пациент“ е все още мътна и с грешки в темпото.“

      Романът на Ондатджи е адаптиран за големия екран през 1996 г. и печели девет награди Оскар. Във филма Ралф Файнс влиза в ролята на Ласло Алмаси, Жулиет Бинош въплъщава медицинската сестра Хана, която се грижи за него, а Кристин Скот Томас е в образа на Катрин Клифтън, с която има връзка Алмаси. Заради филма „Английският пациент“ е била и най-популярната книга при гласуването иноминирането е продължило два часа.
       Книгата е преведена на 38 езика, а авторът ѝ казва, че творбата му дала свобода – в периода, в който я писал, той загубил работата си като учител на пълен работен ден, така че довършването ѝ било като облог с него самия.

image

Ралф Файнс в кадър от „Английският пациент“ - филм с 9 награди Оскар

http://www.ploshtadslaveikov.com/naj-dobrata-kniga-pechelila-nyakoga-bukar-anglijskiyat-patsient/





Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krassibg1
Категория: История
Прочетен: 22089
Постинги: 14
Коментари: 5
Гласове: 345
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930